/ iStock/Getty Images
Организаторите на маратона "Байк и Рън за Чепън" се обявяват в подкрепа на Опръстенителния орнитологичен лагер в Дуранкулак. Това информират от Националният природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН).

В 11-тото издание на маратона "Байк и рън за Чепън" 5 лева от всяка стартова такса ще бъдат дарени за орнитологичния лагер в Дуранкулак, провеждан ежегодно от 2019, съвместно от Националния природонаучен музей при БАН, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания-БАН, СДП "Балкани", Фондация "Льо Балкан" и Патрик Бергкамп, опръстенител на птици от Холандия.

Организаторите на маратона отбелязват, че за каузата ще бъде дарена и 50% от стойността на продажбите на традиционна кърпа, с уникален дизайн за всяко издание на “Байк и рън за Чепън”, който тази година е поклон пред пъстрото птиче царство. 

Маратонът се организира от 2011 г., с амбицията чрез активен спорт сред природата да се даде шанс за развитие на една съседна на София Община - Драгоман. И също така да се даде още една възможност на всички, да открият съвсем наблизо нещо ново, да се насладят на птичето богатство на Драгоманското блато, на гледките от връх Петровски кръст, да следват своите пориви за спорт и приключения – планинско бягане, планинско колоездене или просто туризъм.

През 2020 г. състезанието е успяло да генерира над 3200 лева, за възстановяване щетите от големия пожар на 23 януари същата година в Драгоманското блато. Десетото издание, през 2021 г., се подпомага кампанията „Да съхраним вековните дървета на България“ - събрани и дарени са над 4000 лева.
БТА