/ iStock/Getty Images
Над 60 човека са управлявали София от Освобождението до днес. Някои от тях са останали в историята на града като „бащата на Люлин и Младост“, „единственият кмет журналист“, както и „човекът, успял да спаси 300 хиляди софиянци по време на унищожителните бомбардировки през Втората световна война“.
 
Дори Тодор Живков за кратко е бил градоначалник на  столицата, като любопитен факт е, че за разлика от своя предшественик, както и наследник – той е бил избран от хората за тази длъжност.

Отбелязваме 140-тата годишнина от обявяването на София за столица

 
Ако днес в Столичната община има разделение на властите и кметът и председателя на общинския съвет за двама различни човека, то дълго време тази ситуация съвсем не е била факт, но пък и никой не е виждал в нея модерния днес израз „конфликт на интереси“. Години наред един и същи човек е съвместявал длъжността градоначалник и шеф на местния парламент. А има един човек, който е заемал не само тези две длъжности, но същевременно е бил и вътрешен министър. Кой е той разказва Борис Ангелов, автор на книгата „Кметовете на София:
 

Димитър Петков, който след това става и вътрешен министър, даже съвместява двете длъжности в известен период от време, става и премиер. Той е първият убит премиер на България. И пак това става в сърцето на София, но Димитър Петков е човекът, на когото дължим необароковия център на София, в голяма степен унищожен от англо-американските бомбардировки. Той управлява от 1888 до 1893. Негова е идеята да бъдат поканени в София австрийски архитекти. Първото поколение от тях възпитават първото поколение български архитекти.“

Феникс, който създава мостове между три свята
 
Друго знаменито име в историята на софийските кметове е Иван Иванов, който наред с реализацията на много важни за града начинания, е и човекът, който успява да организира евакуацията на над 300 хиляди софиянци по време на бомбардировките на града. А ето кой е единственият кмет журналист на нашата столица:
 
 „Ради Радев. Той остава за винаги в историята на града с девиза 'Расте, но не старее.' Наистина гениален девиз, като той идва на власт понеже успява да направи много убедително разследване за нагласени обществени поръчки на предишния кмет. Правят го кмет, при което той отнема концесията за тока и концесията за трамваите, които тогава е имало, едната френска, едната белгийска. Всички са много щастливи, до момента, в който Франция и Белгия се оказват на страната на победителите в Първата световна война и не само си връщат концесиите, а след падането му от власт, Ради Радев кметът-журналист, попада и на подсъдимата скамейка. “
 
И ако днес панелните блокове са част от традиционния софийски пейзаж, дължим това на ето този градоначалник:
 
„Алекси Квартирников. Освен, че има хубаво име, този кмет, който само за няколко месеца е управлявал София, е бащата на панелното строителство. След това той дълги години е професор и ректор в сегашния УАСГ- Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия“
 
А кметът, спечелил си името „бащата на Люлин и Младост“ е Иван Панев. Тодор Живков също за кратко става кмет на София, като любопитното при него е, че с жителите на града сами го избират за свой градоначалник.