/ БГНЕС, архив
Министерството на културата и фонд "13 века България" ще прехвърлят на Столичната община техен имот в Манастирски ливади - Запад за изграждане на училище и детска градина. Това съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонт в столично училище.

Утре, на сесията на Столичния общински съвет /СОС/, ще се гледа допълнението към моя доклад, с който ще дадем възможност за прехвърлянето на тези имоти на общината, каза столичният кмет. Тя подчерта, че има пълната подкрепа на министъра на културата и специално му благодари за помощта в тази дейност. Кметът обясни, че фондът има свои изисквания за дарението, с които общината ще се съобрази.

Борисов: Избирането на София за център за споделени услуги не е много лесна работа

Фандъкова припомни, че през миналата година е направен ремонт в 121-во училище в квартала, за да се осигури приемът на първи клас. Сега правим ремонт на покрива на училището и довършваме оградата, така че децата на нашия квартал да имат едно добро място за учене, каза кметът Фандъкова.

По въпроса с детските градини в "Манастирски ливади" и липсата на места там, столичният кмет каза, че това е бил личен неин приоритет, защото става въпрос за района, в който живее. Кметът каза, че вече са направени разширения на съществуващи детски градини в "Гоце Делчев".

Столичната община продължава модернизацията на градския транспорт

Сега съм поръчала да се преустрои един клуб в детска градина, но това за съжаление е недостатъчно, посочи кметът. Клубът се намира в "Гоце Делчев" до бул. "Тодор Каблешков".

Кметът изрази съжаление, че районната администрация много е забавила процедурата. За да съм сигурна, че няма да има от тук нататък други забавяния, взех процедурата при нас, отбеляза Фандъкова. Тя е възложила на колегите си в Столичната община до няколко дни да огледат цялата процедура и през следващата седмица да я обявяват отново.

Пари за детски градини винаги ще намерим, по-трудно е не самото финансиране, а намирането на терен, проектирането, правенето на процедури, които обикновено се бавят, коментира още кметът Фандъкова.
БТА