Инспекторатът глобява с до 500 лева за неизчистени висулки по сградите
Инспекторатът глобява с до 500 лева за неизчистени висулки по сградите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Инспекторатът глобява с до 500 лева за неизчистени висулки по сградите
36765
Инспекторатът глобява с до 500 лева за неизчистени висулки по сградите
  • Инспекторатът глобява с до 500 лева за неизчистени висулки по сградите

Освен за неизчистен сняг по тротоарите Столичният инспекторат ще глобява граждани и фирми и за непочистените от сградите опасни ледени висулки. Директорът на инспектората Веска Георгиева напомни пред Дарик, че отговорността за почистването на висящите висулки е на собствениците на сградите, а за премахването им на мостовете и в тунелите общината работела съвместно с „Гражданска защита”. Има и телефон, на който може да подавате сигнали за опасните ледени образувания.

Столичани масово признават, че гледат повече да не се подхлъзнат и не обръщат внимание на това дали на покривите на сградите, под които минават, има опасни ледени висулки. Макар и рядко в центъра на София заградени опасни тротоари пред офиси и заведения. Открихме и табели с надпис „Внимание - падащи висулки!”.

Директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева обясни, че местната власт в София съвместно с „Гражданска защита” чисти ледените блокове, които опасно висят под мостове и в тунелите. А за висулките под стрехите на частните имоти отговаряли гражданите, които са заплашени с глоби до 500 лева.

„Всеки, който иска да подаде сигнал, да го направи на 987 55 55. При констатация на ледени висулки, с тях ще се заеме „Гражданска защита”, защото има ресурс. Изисква се вишка, обучен персонал. Ледените висулки по сградите са абсолютно задължение на ползвателите и собствениците на сградата, но не пречи, ако някой види висулка и на сграда, да ни обърне внимание, да намерим собственика и да го глобим”, обясни Георгиева.

Репортаж по темата чуйте в прикачения звуков файл