Глобяват с 33 000 лв. почистваща фирма заради заледяване
Глобяват с 33 000 лв. почистваща фирма заради заледяване / снимка: БГНЕС
Глобяват с 33 000 лв. почистваща фирма заради заледяване
36618
Глобяват с 33 000 лв. почистваща фирма заради заледяване
  • Глобяват с 33 000 лв. почистваща фирма заради заледяване

33 000 лв. ще бъде глобата за фирма БатПел, която отговаря за почистването на районите Сердика, Надежда и Илинден. Санкцията се налага, защото от фирмата са закъснели с излизането на терен при снеговалежа сутринта и са допуснали заледяване в район Надежда. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, след като посети участъка на столичната Централна гара, в който се изгражда метрото.

На фирмата изобщо няма да се плати за снегопочистването, което й е струвало 33 хил.лв., уточни Фандъкова и припомни, че така е описано в договорите, според които при над 5 % неизчистен район на фирмите не се плаща.“Отделно от това на останалите фирми ще бъдат наложени глоби, които се изчисляват, заради пропуски по участъци, възложени им за почистване като “Цариградско шосе”,  “Драган Цанков”, стръмните участъци, по които вчера се допуснаха заледявания”, каза кметът.

Тротоарите трябва да се почистват от собствениците на магазини, офиси, жилища и други, припомни Фандъкова. “Частите около градските паркове се чистят от почистващите фирми. Ангажимент на почистващите фирми са подлезите, спирките и това се контролира от инспектората”, допълни тя.  Кметът призова столичани да изчистят заледените тротоари пред магазините и къщите си, ако още не са го направили. Общината няма ангажимент за снегопочистването на вътрешнокварталните улици, като причините за това са финансови, припомни Фандъкова.

С 25 % ще бъде облекчен автомобилният трафик, след като приключи строежът на втория метродиаметър от столичното метро, каза още Фандъкова. Тя обясни, че след като бъде готова станцията под Централна гара, ще бъдат обновени околните улици, а подлезите при гарата ще бъдат реконстуирани. 51 % от дейностите по строежа на метрото са готови, каза още кметът. Метролинията ще свързва кв. „Надежда” с кв. „Лозенец”. Ще бъдат изцяло ремонтирани и бул. „Ломско шосе” и бул. „Черни връх”.