Избраха Георги Георгиев от ГЕРБ за председател на Столичния общински съвет (СОС), научи DarikNews.bg.

Новоизбраният председател бе подкрепен от 36 съветника от общо 44 гласували. При встъпването си в длъжност той изказа благодарност към колегите си за подкрепата и допълни, че ще работи да оправдае гласуваното му доверие.

Калоян Паргов: Очаквах Борисов да поиска оставката на Фандъкова

„Съзнавам, че поемам поста на председател на СОС в една необичайна ситуация, но ви уверявам, че ще работя за връщането на политическия диалог и конструктивния дух на работа в общинския съвет.

Вратата ми ще бъде отворена за всеки един от съветниците, защото гражданите очакват от нас освен дискусии и резултати. Апелирам да дадем пример за това как се водят конструктивни дебати, защото демокрацията изисква усилия“, бяха първите му думи като председател на СОС.

Георгиев бе и единствена кандидатура за наследник на подалия оставка Елен Герджиков. Предложението беше направено от групата на ГЕРБ-СДС. Това е първият му мандат като общински съветник.

Той е председател на Комисия по финанси и бюджет, зам.-председател на Комисия по местно самоуправление и нормативна уредба и член на Комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация. 

До избора на председател се стигна, след като във вторник Елен Герджиков, който заемаше поста, депозира оставката си. Тогава Герджиков не мотивира решението си, но сподели пост във Фейсбук, в който обясни, че я е подал с чувство на облекчение.

Той пожела успех на всички, които обичат града и работят за него.



Припомняме, че в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че той е поискал оставката на Елен Герджиков, тъй като не се справя с работата и оставя общински съветници да си правят кариерата на гърба на ГЕРБ. От началото на пандемията сесиите на Съвета се провеждат онлайн.

Председателят на Столичния общински съвет подал оставка по искане на Бойко Борисов

Кой е Георги Валентинов Георгиев?

Георги Валентинов Георгиев е общински съветник от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС. Председател е на Постоянната комисия по финанси и бюджет към Столичен общински съвет.

В работата си като съветник той е вносител на редица доклади, свързани с оптимизация на бюджетните разходи, подобряване на градската среда, развитие на обществения транспорт и безконтактните плащания в него, социални дейности и други.


Георгиев е роден през 1986 г. Завършил е с отличие специалност „Право“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College London.

Защитава дисертация на тема „Залог на търговско предприятие“ в Софийския университет, въз основа на която издава книгата „Залогът на търговско предприятие“ през 2021 г.

През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political Science. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от престижни чуждестранни и български издателства. Понастоящем е главен асистент по търговско право в СУ „Св. Климент Охридски“. Георгиев е управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Георгиев и Колев“.