/ iStock/Getty Images
31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще се състои от 11 до 18 септември в София. То ще бъде посетено от изтъкнати учени, които ще участват в дискусията "Научно кафене", съобщиха организаторите.

На срещата, на 16 септември, от 17.30 часа в зала 11 на НДК учените ще дискутират по темата "Европа през 2050 г." и ще отговарят на въпроси от публиката, свързани с ролята на науката и с технологиите в изграждането на европейското бъдеще.

Специалните гости, с които българските учени, както и интересуващите се от иновации и технологии, ще обменят знания и опит, са проф. Питър Литълууд - британски физик и професор в Чикагския университет с експертиза по физика на кондензираната материя, проф. Григори Кабатянски - професор в Института по проблеми на предаването на информация за Руската академия на науките, проф. Диана Мишкова - професор по история и директор на Центъра за академични изследвания в София, и д-р Клеър Лий - постдокторант по физика на елементарните частици. Той работи в Националната лаборатория "Брукхейвън" към американското министерство на енергетиката.

Бойко Борисов се срещна с президента на Световната медицинска организация

Съпътстващата програма на научния форум включва и Ден на отворените врати на 16 септември - от 9.30 до 16.00 часа, в Интер експо център в София. Там гостите ще могат да разгледат щандовете на участниците и техните проекти.

Европейският конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще завърши с аудио-визуалния спектакъл "140 BPM", който се организира за празника на София. Спектакълът ще включва DJ шоу с музика, варираща от фолклорна музика през джаз до класика, както и 3D представяне на важни забележителности, исторически фигури, както и на откъси от популярни литературни творби, свързани със столицата. Програмата ще завърши в 22.00 часа с тържествена заря.

Млади български лекари с шанс за участие в престижни форуми

Европейският конкурс за млади учени дава възможността на младежи от цял свят - между 14 и 20 години, да представят своите разработки в науката пред някои от най-изтъкнатите учени в света, както и да се запознаят, и обменят знания и опит със свои връстници, имащи сходни интереси. България участва в конкурса от 1998 г. под егидата на Министерството на образованието и науката, което, съвместно с Института по математика и информатика към БАН, реализират идеята за организирането на конкурса в България. Тази година има рекорден брой заявки за участие - 150 участници от 39 държави ще представят 100 проекта.

В българския отбор ще са младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, които имат богат опит в международни научни състезания. Тези участия се осъществяват с подкрепата на МОН и са част от програмата му за развиване на младите таланти.
 
БТА