/ Sanofi
Професионалното развитие на младите ни медицински специалисти е от жизненоважно значение не само за тях, но и най-вече за нас, като пациенти. Обменът на опит, развитието в крачка с най-съвременните тенденции в различни области и поддържането на високо научно ниво е цел за всеки лекар, но често младите лекари не успяват сами да обезпечат достигането до тези знания и умения.
 
Затова Българският лекарски съюз (БЛС), в основно партньорство с френската биофармацевтична компания Sanofi и други дарители, ще даде шанс на 45 студенти по медицина, които ще получат едногодишна стипендия. Едновременно с това, през цялата година БЛС ще финансира участия в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години.
 
„Вярваме, че в България има много качествени специалисти, като за тяхното развитие и мотивация да останат да се реализират тук, има отговорност не само държавата, но и бизнесът“, сподели Лора Ивчева, управляващ директор за България на Sanofi и мениджър търговски операции за региона на Централна и Югоизточна Европа.
 
Компанията обаче работи не само за образоването на медицинските специалисти, но и на пациентите и за достъпа на гражданите до по-качествено здравеопазване. Данни от тяхно изследване показва, че около 60% от българите рядко или никога не са си правили ехографско изследване на черния дроб, а почти половината българи никога не са се подлагали на специализирано чернодробно кръвно изследване.



Според проучването в обществото ни все още съществуват митове като този, че употребата на качествен алкохол намалява драстично или дори напълно елиминира риска от заболяване на черния дроб. Докато всеки трети българин все още вярва в това, истината е, че редица други вредни навици също оказват негативно влияние на черния дроб. А болестите на черния дроб са трудни за откриване, тъй като това е орган, който не боли и не дава навременни сигнали при нередности. Това е причината толкова много хора да попадат в рискова група по отношение на късното диагностициране на заболявания на черния дроб.

 
И други сериозни здравни проблеми обаче тормозят българите - като диабета, който е новата световна пандемия, допълват от Sanofi, които през 2012 г. стартират кампанията „Открито за диабета“.
 
По данни на Международната диабетна федерация броят на хората с диабет в България на възраст между 20 и 79 години е над 450 000. Превенцията все така си остава най-добрия начин да се поддържаме в добро здравословно състояние и да хващаме потенциално тежки заболявания. Съветът на специалистите е никой да не подценява знаците, които му дава неговото тяло, и също така да не игнорира профилактичните прегледи веднъж годишно.
 
За кондицията и доброто ни здраве значение оказва се има и добрият сън. Национален стрес тест, проведен през 2016 г., разкрива, че 80% от хората в България не се наспиват добре. Недостатъчният сън обаче създава тежки дългосрочни последствия - отключва сърдечно-съдови проблеми, понякога и сериозни отклонения при метаболизма, допълват от компанията.