До края на годината трябва да е завършен проектът за канализацията в Банкя
До края на годината трябва да е завършен проектът за канализацията в Банкя / снимка: БГНЕС
До края на годината трябва да е завършен проектът за канализацията в Банкя
73557
До края на годината трябва да е завършен проектът за канализацията в Банкя
  • До края на годината трябва да е завършен проектът за канализацията в Банкя

На 31% е изпълнен проектът за частично изграждане на канализация в град Банкя към момента. Това заяви заместник-кметът на София Ирина Савина, която инспектира строителните работи. По думите й в случай, че няма забавяния или спирания на междинните плащания по Оперативна програма „Околна среда", проектът за изграждането на 45 километра канализационна мрежа и 22 километра водопровпод трябва да бъде завършен до края на годината.

Този проект обхваща главните канализационни клонове, а не цялата канализационна мрежа на Банкя, обясни Ирина Савина: „В тези километри се включва не само нова канализация. Там, където няма изградена или е изградена по стопански начин, но и там, където трябва да се рехабилитира. В проекта са включени и отливни канали, сградни канализационни- и водопроводни отклонения. Кметът на район Банкя провежда съответната процедура и трябва в рамките на тази и в началото на следващата година да е готов проектът за вътрешнокварталната мрежа на града".

Към момента Столичната община изпълнява 11 проекта по ОП „Околна среда". По думите на Савина засега няма индикации за спиране на финансирането по проектите: „Поддържаме постоянна връзка и с управляващия орган и с Министерството на околната среда и водите. Имаме тяхното уверение, че през месец юли ще получим финансиране от страна на държавата, не само ние бенефициентите от Столична община, а цяла България, тези, които изпълняват проекти по ОП „Околна среда", така че да покрием всички плащания, които сме направили до момента и евентуално тези, които трябва да направим. Така че е изключително важно да завършим в срок проекта".

През този месец в район Банкя започва още един проект на Столичната община - корекцията на река Иванянска, с цел превенция на наводнения.