Дават шанс за регистрация на коли в общината срещу минимална глоба в София
Дават шанс за регистрация на коли в общината срещу минимална глоба в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всички собственици на автомобили в София, които не са ги регистрирали в общината, ще могат да го направят до края на април, като ще платят минимална глоба от 20 лв. Това каза заместник-кметът по финансите на столицата Минко Герджиков на представянето на отчета за изпълнението на бюджета за миналата година. Той припомни, че от справка в КАТ от декември миналата година е станало ясно, че тогава нерегистрираните коли са били 10 000, а половината от собствениците вече са ги регистрирали.

Герджиков каза още, че за да се затегне контролът, при регистриране, прехвърляне или технически преглед на автомобил вече ще се иска документ за регистрация в общината. И с КАТ се договорихме всеки месец те да ни пращат справка за регистрираните автомобили и ние да търсим заплащането на данък МПС, ако собственикът на автомобила е пропуснал да се регистрира, каза той.

Герджиков каза още, че за миналата година приходната част на бюджета е изпълнена на 94 процента и всички задължения на общината към фирми и доставчици са разплатени.

Ние имаме събрани стари вземания над 71 млн. лв., каза зам.-кметът. По-голямата част от тази сума е събрана от такса смет, благодарение на засиления контрол и законовите
промени в областта, уточни той и допълни: „При 173 млн. лв. планирани приходи имаме 180 млн. лв. събрани. Старите вземания са около 50 млн. лв."

Министерството на вътрешните работи и Министерството на физическото възпитание и спорта са платили задълженията си за такса смет към общината, Софийският
университет обаче вече дължи близо 7 млн. лв. за такса смет, каза още Герджиков.

91 на сто е изпълнението на „данък сгради", отчете още Герджиков и уточни, че са събрани 70 млн. лв. при планирани 76 млн. лв. Беше проведена акция и бяха установени много недекларирани имоти най-вече в районите Панчарево и Витоша. Още от първата проверка над 1200 имота, които се ползват, се оказа, че не са регистрирани в данъчните служби, каза зам.-кметът.

Чрез промяна в закона Столичната община вече има право да установява собственост на имот на база издадени строителни разрешения, каза още Герджиков. По думите му, благодарение на това, 16,5 млн. лв. вече са събраните стари задължения за данък недвижимо имущество. Инвестиционната програма за миналата година е изпълнена на 90 процента, обясниха експерти. 10 на сто неизпълнение включват забавяне на някои ремонти по пътищата, които ще се направят тази година. Отложи се и изграждането на кръговите кръстовища в София, защото работата по всички тях едновременно би затруднила максимално трафика, обясниха специалистите.

Общинските съветници от групата на НДСВ Владимир Каролев и Кирил Арсов пък определиха изпълнението на столичния бюджет за миналата година като „незадоволително" и казаха, че няма да подкрепят проектобюджета за тази година, защото според Арсов той е „непрофесионален, нереалистичен и с предизборен привкус". Съветниците заявиха, че се залагат много пари за различни дейности, но няма видими резултати. Като пример Каролев посочи, че основните проблеми за софиянци са чистотата на града, транспортът, бездомните кучета и ромските гета, но според него нищо не се прави по въпроса. От НДСВ поискаха повече концесии и приватизация, за да може с по-малко общински пари да се разрешават повече проблеми на града. Според Каролев трябва да се намали „такса смет" и да се увеличат приходите от реклама. От партията заявиха, че в още девет големи града в страната ще организират такива пресконференции, наречени „Бюджетът Борисов и как вреди той на общините".