Бившият шеф на СДВР е новият кмет на район „Витоша
Бившият шеф на СДВР е новият кмет на район „Витоша / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бившият шеф на СДВР е новият кмет на район „Витоша"
65493
Бившият шеф на СДВР е новият кмет на район „Витоша"
  • Бившият шеф на СДВР е новият кмет на район „Витоша"

Бившият шеф на СДВР Валери Йорданов бе избран от Столичният общински съвет за кмет на район „Витоша”. За назначението на Йорданов гласуваха 34 от общо 40 общинари, дали гласа си.

Кандидатурата му обаче предизвика спорове сред общинските съветници, като от групата на БСП обявиха, че няма да участват в гласуването, тъй като приемат за недопустимо и неуважително към софиянци да продължи тенденцията кметовете да се назначават като общински чиновници, а не да бъдат избирани при един законосъобразен таен вот.

Зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев отговори, че кметът на Берлин също се избира от общинския съвет и това не поражда недоволство.

Валери Йорданов бе предложен за поста от Йорданка Фандъкова преди седмица. Тя аргументира предложението си с мотивите, че познава добре работата на бившия шеф на столичната полиция, тъй като дълго време са работили съвместно при справянето с различни ситуации, и изрази сигурност в моралните и професионалните му качества.

„Това решение наистина беше трудно, тъй като миналата седмица бях поканен от Йорданка Фандъкова с това предложение. Помолих за отсрочка и да помисля, и на другия ден дадох отговор с цялата отговорност за тежестта на това управление, което поемам. Ще ми трябва да се ориентирам с проблемите, с приоритетите на района”, заяви след гласуването новоизбрания районен кмет.

„Уверявам ви, че всички сигнали, които се поддават от граждани и институции, ще бъдат разглеждани, съответно ще им бъде даден отговор съгласно закона. Не крия, че имах и други предложения за работа в различни сфери, но отчитайки това, че в дълги години от трудовия си стаж, който съм изпълнявал, съм бил държавен служител, предпочетох да приема това предложение на Йорданка Фандъкова”, заяви още Йорданов.