/ БГНЕС, архив
Без електробуси в София по време на българското председателство на Европейския съюз. Причината е, че поръчката, която Столична община ще направи за закупуването на нови возила на ток ще се осъществи най-рано другото лято. Шефът на автотранспорта Слав Монов посочи, че през юни се очаква да бъде пусната и обществената поръчка за доставката на нови 20 екологични автобуса.
 
Вече започна усилената подготовка за председателството ни на ЕС в началото на следващата година. Столицата обаче няма да може да посрещне официалните лица с автобуси на ток. Ако все пак такъв се види по софийските улици, то със сигурност ще е поредното возило, което местната власт пробно пуска най-често по линия 84, която се движи до Летище София.
 
Плановете за закупуване на изцяло екологичните автобуси остават, но реализацията им ще е възможна най-рано през лятото на 2018-а, стана ясно от думите на шефа на Столичния автотранспорт Слав Монов.
 
"В момента се подготвят и другия месец ще бъде публикуван план, най-вероятно след одобрение на Столичния общински съвет. Ще гледам с максимални срокове да работим, но все пак има и законно установени срокове, които трябва да спазваме. Оптимални срокове се очакват към на месец юни. Въпрос на процедура е. По принцип една процедура трае около 3 до 6 месеца. Доставката е 6 месеца, тоест оптималният срок е година или другото лято", каза Монов.
 
По всяка вероятност 20-те автобуса на ток ще са от Китай.