17-то Средно училище „Дамян Груев”
17-то Средно училище „Дамян Груев” / Христо Гатев, Дарик
Арестувах мъж в столично училище след сигнал за блудство с деца
97432
Арестувах мъж в столично училище след сигнал за блудство с деца
  • Арестувах мъж в столично училище след сигнал за блудство с деца
Инцидент в столично училище родители подали сигнал, че непознат мъж е блудствал с двама първокласници. Мъжът е задържан от полицията днес, отново в училището. По информация на директора Антоан Тонев мъжът е влязъл регламентирано през задния вход на сградата и най-вероятно е доставчик на храна. Няма данни двете деца да са пострадали, като днес са провели срещи с педагогическия екип и с психолози.

Явор Колев: Трябва да бъде създаден регистър на педофилите
 
Инцидентът е станал вчера в столичното 17-то Средно училище „Дамян Груев” в ж.к. „Западен парк”. Според разкази на ученици и родители мъжът опитал да се затвори в училищната тоалетна с две осемгодишни деца, които обаче успели да избягат. Това разказа Зорница Райкова – майка на двама ученици от училището:
 
„Разбрах от нея, че е влязъл през задния вход, защото през предния има охрана. Промъкнал се е. Две дечица са били там, едното е избягало и се е обадило на баща си. Уплашили са се“.
 
От МВР отказаха всякаква информация около случая или самоличността на мъжа. Главният секретар на МВР Младен Маринов все пак разясни, че ставало дума за „действие срещу малолетни от сексуални подбуди”:
 
Има сигнали, че е извършил действия, които са насочени към малолетни деца по някакви сексуални подбуди“, каза Маринов.

Задържаха педофил, изнудвал момичета във Facebook
 
Вечерта след инцидента децата се оплакали на родителите си. Те сигнализирали на училищните власти, откъдето подали сигнал в полицията. Така днес мъжът е бил задържан отново в училището и отведен за разпит. По информация на Антоан Тонев мъжът е влязъл регламентирано през задния вход на училището и най-вероятно е доставчик на храна:
 
Не е служител на училището. Регламентирано е влязъл. МВР сега ще установи каква точно му е съпричастността. На задния вход няма охрана, има отпред. Контролирано се влиза. Отзад няма охрана, но има ключ от задната врата, който имат само наши двама служители и доставчиците“, посочи директорът.
 
Няма данни децата да са пострадали, но вероятно психиката им е засегната, заяви за Дарик Аделина Панова, майка на дете от училището:
 
„Тъкмо разбрах, че това се случва за втори ден. Вчера се е случило и днес пак. Но тъй като децата вече са казали на госпожите и днес са извикали полицаи, които са го задържали. Той в момента е в полицията. Засега децата са добре, но фактът, че те от вчера до днес крият и са се държали странно, ме навежда на мисълта, че по някакъв начин психиката име засегната. Реално те са първи клас, осемгодишни деца, които на този етап каквото и да са виждали... Масово децата и най-вече момичетата отказват да ходят до тоалетна“.

В Харманли осъдиха пенсионер за блудство с дете
 
С децата работят психолози, обясни началникът на регионалното образование на образованието в София Ваня Кастрева. Преди време с децата в училището са провеждани разговори за това как трябва да внимават в общуването си с възрастните:
 
„Как да разчитат знаци, които са към тях, касаещи застрашаване на тяхната безопасност. Така че вече в големия ни град винаги трябва децата и родителите, и всички ние, възрастните, да бъдем внимателни и да наблюдаваме поведението на всички около нас“, посочи Кастрева.
 
В момента се преглеждат записите и от охранителните камери в училището. Пред Трето районно, където е задържан мъжът, родители тази вечер организират протест.