Началникът на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП- МВР Явор Колев
Началникът на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП- МВР Явор Колев / БГНЕС
Фактът, че родителят е в съседната стая, а детето е на компютъра, не означава, че то е защитено, предупреждава шефът на "Компютърни престъпления" в ГДБОП
Трябва да бъдат направени законодателни промени, така че да бъде създаден регистър на педофилите, защото подобни хора, след като излежат присъда за такъв тип престъпления, органите на реда не знаят къде работят и какво правят. В другите държави това се следи и е изрично вписано къде работят, за да не може да продължават да експлоатират сексуално деца.

Това мнение изрази началникът на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП- МВР Явор Колев на родителската среща „От нас зависи”, предаде БГНЕС.

Похотлив мъж размахвал мъжко достойнство пред 9-годишна по „Скайп“

Децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в интернет пространството п
оради крехката си възраст и липса на житейски опит. Най-често виртуалното блудство, сексуалното изнудване, разпространението на материали със сексуална експлоатация, а дори и кибертормоз, са свързани с деца, живеещи в проблемна семейна среда, с един родител или пък в семейство, в което има липса на контрол и заинтересованост от родителите за това какво се случва с техните деца, докато са пред компютъра. Фактът, че родителят е в съседната стая, а детето е на компютъра, не означава, че то е защитено, заяви Колев.

дете компютър
ThinkStock/Getty Images

Внимание родители: Педофили дебнат в сайтове за детски игри

Според Колев преди е имало около 200 сайта за запознанства, където педофилите са „върлували”, докато сега техните основни канали са: Facebook, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и пр. Педофилът е един от нас, хора, които имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца, съобщи началникът на отдел „Компютърни престъпления”.

Задържаха педофил, изнудвал момичета във Facebook

Според него педофилите вече не са само т. нар. „просто гледащи”, а и производители на порнографско съдържание с деца, онлайн груминг и сексторшън, затова и родителите трябва да вземат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване.
БГНЕС