/ ThinkStock/Getty Images
Педофили търсят контакт с деца дори в сайтове за детски игри. Задържан е мъж с няколко фалшиви профила в такъв сайт, съобщи за БНТ Явор Колев от ГДБОП. От началото на годината досега са проведени над 80 успешни операции срещу педофили във виртуалното пространство. Три от тях са от последната седмица.

Задържаха варненец за блудство с 9-годишно момиченце
 
Безобиден на пръв поглед интернет сайт за игри за деца между 7 и 11 години, в който те избират виртуален домашен любимец, за който да се грижат. Дори и тук обаче педофили дебнат своите жертви. Мъж създава четири фалшиви профила и търси контакт с деца, като се представя за момче или момиче.
 
Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП коментира тревожната тенденция:
 
„В тези четири фалшиви профила имаше общо 800-900 контакта, приятели. Чрез един от тези профили беше започнал комуникация с едно дете, което беше докарал до психически срив, извършваше сексуални действия и публикуваше тези клипове. Този педофил беше задържан, беше осъден на 3 години лишаване от свобода, изтърпя ги в затвора и за съжаление отново имаше такава активност“, каза Колев.

Опасностите, които дебнат децата ни в мрежата
 
Педофилите лесно успяват да манипулират децата и да ги накарат да участват в клипове със сексуално съдържание.
 
„За съжаление в някои случаи тези видео клипове се използват да бъдат изнудени децата, да се осъществи контакт в реална среда, и да се стигне до тежки сексуални престъпления“, допълни той.
 
Експертите по киберсигурност съветват родителите да проявяват по-голям интерес към ежедневието на децата си и техните контакти във виртуалното пространство.
БНТ