Съдебна Палата-Пазарджик
Съдебна Палата-Пазарджик / /Дарик архив
Мръсникът предлагал по 5 лева за детските ласки
Пиян 41-годишен мъж се натискал с 10-годишно сираче и предлагал да се усамотят срещу „пет-шест лева“. Блудникът е признат за виновен от Районния съд в Пазарджик и осъден на 1 година затвор при първоначален общ режим.
 
Подсъдимият Георги М. и невръстната му жертва живеят в една махала на малък град в Пазарджишка област. Момичето е отглеждано от баба си. Майка му е починала, а баща му работи в чужбина. Семействата се познавали добре като съседи, децата им си гостували, за да играят заедно.
 
Грозната сцена се разиграла на 9 март 2017 година. Според някои свидетелски показания, Георги празнувал с многолюдна компания Деня на жената. Пил бира и ракия и в едно от кафенетата на градчето, разказва собственикът на заведението, също призован да даде показания по делото.
 
В кръчмата обаче мъжът видял, че не му стигат пари да си плати сметката и тръгнал към дома си да вземе още.
 
В същото време жертвата била изпратена от баба си да купи хляб. След покупката я срещнала позната, която я помолила да даде някакви дънки на съпругата на Георги. В дома му обаче малката била посрещната от майката на подсъдимия, която й казала, че снаха й не е вкъщи, затова тръгнала да връща дънките на жената, която й ги дала.
 
По пътя Георги настигнал девойката пред един гараж. Попитал я дали ѝ е студено, после хванал лявата ѝ ръка и започнал да търка с нея пениса си и да я опипва по задните части. Детето се дърпало, а мъжът продължавал с неприличните предложения, като дори казал да отидат двамата към брега, щял да даде „пет-шест лева“. Малката се разкрещяла и успяла да се измъкне. Той тръгнал към кръчмата да си допие, а тя се прибрала и разказала всичко на баба си.
 
Възрастната жена първо говорила с неговата майка, после двете отишли да го търсят в кафенето. Поискала му обяснения, а той заплашил, че ще почне да я рита. Тогава тя подала сигнал на 112, става ясно от обвинителния акт на прокурор Борислав Панчов.
 
От датата на престъплението до произнасяне на присъдата обвиняемият е бил с постоянна мярка за задържане под стража, като това време ще бъде приспаднато от времето на престоя му в затвора.
 
Георги до последно отрича да е блудствал с приятелчето на децата си. Свидетелите по делото дават противоречиви показания, но тези на двамата полицаи, работили по случая, накланят везната към ефективната присъда. Те разказват, че в същия ден са видели 10-годишното момиченце разплакано, много разстроено и силно разтревожено, както и че бабата им разказала за това кой и как е посегнал на внучката й. Възрастната жена съобщава същите неща и при подаването на сигнала на 112, както се разбира от предоставения на магистратите запис от разговора. Самото дете е разпитано пред инспектор от Детска педагогическа стая и дава идентични обяснения за случилото се.
 
На подсъдимия е направена комплексна психиатрична и сексологична експертиза. Заключението от нея е, че осъзнава значението на постъпките си и може да ги контролира. Няма признаци на педофилия. Като цяло е с ниска степен на обществена опасност, семеен е, има деца, трудово ангажиран е. Заради положителните характеристични данни съдия Красимир Лесенски му налага минималната присъда (по закон за такова посегателство са предвидени от 1 до 6 години ефективно).
 
Освен това мъжът ще трябва да плати 790 лева разноски по делото, още 7,20 лева за пътни разходи на явилите се свидетели и 200 лева на Националното бюро за правна помощ, чиито услуги е ползвал в процеса. Пострадалата и баба й като неин законен представител  не са предявили иск за обезщетение.
 
Присъдата може да бъде оспорвана и от двете страни пред Окръжния съд в Пазарджик.