/ iStock/Getty Images
8-ма поликлиника в столичния квартал „Надежда” е поставена под карантина, тъй като е регистриран случай на заразен от коронавирус лекар. Това обясни д-р Данчо Пенчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

„Става дума за групова практика в 8-ма поликлиника с 12 лекари, 11 сестри и един санитар, от които един е положителен и протича почти безсимптомно. За другите се чакат резултатите днес“, посочи той. Пенчев обясни, че при възстановяването на детските имунизации и консултации от щаба са имали предвид и вариант на заразяване на медицинско лице.

Нов рекорден скок на случаите на коронавирус: 90 само за ден

„Най-важното е изследването на персонала, който е в контакт с положително лице и след като се докажат отрицателни проби, медицинският персонал се връща и възстановява дейността си.”, посочи Пенчев.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев смята, че подобни случаи сред всички 4 500 лични лекари ще бъдат единици, какъвто е случаят от във Видин. Той обясни, че имало два варианта. „Когато са групова практика, няма проблем друг лекар да направи имунизацията, ако родителите държат. Няма проблем и да ги отложат така, както личните лекари има по закон за ги отлагат с месеци, когато имат съмнение за състоянието на детето”, посочи той и подчерта, че по-важно е да бъде осигурен „зелен коридор” и невъзможност да контакт с други пациенти. Той отново препоръча настойчиво всички медици да се предпазват, защото все още на някои места лекари не ползват добре личните предпазни средства.