/ ThinkStock/Getty Images
300 лева глоба грози скейтъри, изпълняващи каскади извън обособените за това места, според сегашната проектонаредба за обществения ред в София. Практикуващите ролкови спортове са недоволни основно заради две неща – че общината ще им забрани нещо без да им даде безплатна алтернатива, както и от думата "каскада" в текста, защото това може да се тълкува от органите на реда по различни начини.
 
София, макар столица, е един от последните градове, в които няма общински обособени места за каране на скейт, каза Делян Стафанов – част от гражданската инициатива "Скейт сити", които се борят за обособяване на повече такива места.
 
Вносителят на проектонаредбата – Иван Илиев обясни, че целта на общината не е да ограничи скейтърите. "Целта ни е хем да защитим общинската собственост, хем те да могат да изпълняват своите каскади, но на нарочни за целта съоръжения", каза той.
 
Сега има няколко такива места, допълни Илиев – пред паметника на Съветската армия, в Студентски град и в Южния парк. Според скейтбордистите  това са частни съоръжения, за които трябва да се плаща. Всеки един парк може да има такова място, твърди Делян Стафанов. 
 
"В момента модерната архитектура, според която се изграждат тези места, това отнема четири-петстотин квадратни метра. Имаме толкова много паркове, където спокойно могат да се обособят такива места", посочи той.
 
Едно от предложенията, които от „Скейт сити” ще внесат в Общината до другата седмица ще е езерото „Баба Яга”, зад паметника на Съветската армия да се превърне в скейт съоръжение с одобрението на Столичната община.