Заплатите на общинските съветници - съобразени със състоянието на съответната община
Заплатите на общинските съветници - съобразени със състоянието на съответната община / ПП ГЕРБ Сливен

„Не е морално да има противопоставяне между общинските съветници и обществото. Безумие е общинските съветници сами да определят заплатите си”, така председателят на групата съветници от ГЕРБ Димитър Митев коментира възможността общинските съветници да си гласуват заплата от над 1400 лева.

Според Митев трябва да има законодателна активност за категоризиране на сумите, спрямо състоянието на всяка община – ръст на заетост, средна работна заплата и стандарт на живот и така да се определя заплащането на съветниците, а не те сами да гласуват възнагражденията си. Законът трябва да се промени и от гледна точка броят на общинските съветници, който трябва да се редуцира.

Темата коментира и народният представител Десислава Танева. Тя заяви, че групата на ГЕРБ не е дискутирала този въпрос, но спред нея, най-вероятно решението в Общинския съвет зависи от управляващото мнозинство на кмета - БСП и съветници от различни фракции, които гласуват с БСП. Тя припомни, че законовата възможност за увеличаване на възнагражденията на общинските съветници е приета по предложение на БСП и не смята, че това увеличение кореспондира с нивото на доходите на населението.

„Не мога да си представя, че в град и община като Сливен, с по-висока безработица от средната в страната, със значително по-ниски доходи, отколкото доходите в страната, следва да се гласуват заплати два пъти по-високи от тези в столичния общински съвет”, допълни народният представител.