Всички училища и детски градини в община Стралджа готови за учебната година
Всички училища и детски градини в община Стралджа готови за учебната година / община Стралджа

Училищата и детските градини в община Стралджа имат готовност за откриване на учебната година, съобщиха от общинския пресцентър.

С ремонтирани кабинети, занимални и санитарни помещения, освежени класни стаи, нови 8 мултимедии с цел използване на електронни уроци ще посрещне СУ"П.Кр.Яворов" Стралджа своите близо 600 ученици на 15 септември. Очакванията са тази година в училището паралелките да бъдат 24. Само с първокласници са сформирани 4 паралелки с общ брой на децата 86. До 12 септември напълно ще бъде окомплектован и състава от учители и възпитатели.

В ОУ"Св.Св.Кирил и Методий" Зимница учителите се радват на обновена учителска стая и ново оборудване в игротеката. Класните стаи и коридорите са освежени. Въпреки тенденцията за записване на деца в някой градски училища, училището в Зимница запазва броя на учениците около 150. За първи път ще прекрачат прага на училището 24 първокласници.

В единственото в общината защитено ОУ"Хр.Ботев" Войника предвиждат броя на децата да се запази 76. В първи клас са постъпили само 4 деца, които ще учат в слети паралелки. Осъществено е саниране на външна страна на тоалетните, всяка стая е освежена. Около 40 ще бъдат първокласниците в ОУ"Св.Св.Кирил и Методий" Стралджа. С тях общият брой на учениците ще достигне 480. За всички са осигурени условия за обучение и възпитание.

Тази година бяха заделени средства за измазване на коридорите, в класните стаи има ново оборудване, изцяло е обновена територията на най-малките от полудневната група. Училището е кадрово обезпечено.

В детските градини вече тече подготовка на традиционните тържества посветени на новата учебна година. В ЦДГ"М.Рубенова" Стралджа групите са пълни, над 100 деца ще се обучават в базата. По традиция е направено ново боядисване вътре в помещенията и на съоръженията на двора. В групите-Зимница, където тече мащабен ремонт, ще приемат над 50 деца.

С финансова помощ от общината се пребоядисва катерушките в двора. В ЦДГ"Здравец" Стралджа очакват максимум брой деца в четирите групи. Над 40 са малчуганите, които посещават групите в Лозенец, 16 са децата в групата с. Първенец.

В детските градини на общината има обезпеченост с учители и възпитатели.