Високи оценки за демонстрациите на авиобаза Безмер и на полигон Ново село
Високи оценки за демонстрациите на авиобаза Безмер и на полигон Ново село / Министерство на отбраната

Този тип подготовки са полезни за придобиване и усъвършенстване на съвместни способности, заяви постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев след приключването на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”, съобщават от Министерството на отбраната. „Учението премина съгласно плана и въпреки неочакваните пориви на вятъра съвместните формирования от България, САЩ и Азербайджан действаха на професионално ниво и показаха отлични резултати“, оцени Тотев и допълни, че провеждането на българо-американските подготовки съвместно с различни дейности по хуманитарни програми, като ремонтирането на детската градина в Ямбол тази година, е от изключително значение за добрата съвместна работа между войсковите формирования и местната общественост.

Оценка „отличен“ за проведената подготовка даде и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, който каза, че по време на съвместната подготовка военнослужещите са придобили опит за работа в многонационална среда при участие в контратерористични операции и операции по опазване на мира. Генерал-лейтенант Василев подчерта, че провеждането на този тип подготовки ще продължи и занапред като се предвижда участието и на други страни.

По време на учението гостите имаха възможност да наблюдават съвместни действия на подразделения от България, САЩ и Азербайджан в два войскови района - авиобаза Безмер и Учебен полигон „Ново село“, който днес навършва 51 години от създаването си.

Демонстрациите бяха открити в авиобаза Безмер със съвместна операция по търсене и спасяване на бедстващ екипаж. В нея участваха  формирования от силите за Специални операции на Сухопътните войски и Военноморските сили и летателни средства на Военновъздушните сили. След извършване на парашутен десант, спецчастите осигуриха, по сценарий, периметъра на летището, а два самолета Су-25 осъществяваха непосредствена авиационна поддръжка от въздуха. С хеликоптер Ми-17 беше извършена медицинската евакуация на бедстващия пилот.

На полеви учебен полигон Ново село съвместни формирования на подразделения от България, САЩ и Азербайджан демонстрираха действия при задържане и обезвреждане на терористична група. Специалните сили неутрализираха заплахата, а самолети Су-25 осигуряваха от въздуха действията на съвместното формирование, а чрез  вертолет Ми-17 беше демонстрирана въздушна медицинска евакуация на ранен при акцията.

 

На тържествена церемония постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев и Марк Дилард, съветник по политическите и икономическите въпроси в посолството на САЩ,  прерязаха лентата на ремонтирано крило на ЦДГ „Радост“ в Ямбол.