В Сливен изграждат модерно фондохранилище
В Сливен изграждат модерно фондохранилище / Дарик Сливен, Архив

Едно от най-модерните фондохранилища се изгражда в Сливен. То се намира в сградата на първата държавна текстилна фабрика.

В момента се преместват фондове, извършва се систематизация, монтирани са необходимите стелажи, съобщи за Дарик Николай Сираков, директор на Регионален исторически музей Сливен. Закупуват се и влаго абсорбатори и климатици. „Имаме подкрепата на община Сливен и министерството на културата. Очаква ме и тяхната финансова подкрепа", коментира още Сираков.

През август 2014 година държавата предостави безвъзмездно на Историческия музей
южното крило и фоайето от първи етаж, целите втори, трети етажи и сутерен в южната половина на триетажната масивна сграда на Стария затвор. Т

ова лято в Сливенско няма да се провеждат археологически разкопки, но продължават теренните проучвания на археолозите. През последните години, археолози, етнолози, етнографи и историци извършват комплексни проучвания.

„В сливенската планина и поле са открити тракийски светилища, които ще бъдат показани на престижни форуми", уточни Николай Сираков и добави, че тракийската култура, която е характерни за Източни Родопи и Странджа Сакар е доста застъпена в Сливенския край и района около Кабиле. Сливенско е богат и на сакрални неща, които ще бъдат показани в редица изложби.