Търси се решение за терена на старата Тубболница
Търси се решение за терена на старата Тубболница / Дарик Сливен, архив

Допитване до институциите и гражданите на Сливен за съдбата на терена на бившата Болница за лечение на белодробни болести ще направи областният управител Корнелий Желязков.

Лечебното заведение е държавна собственост, но държавата няма достатъчно средства да поддържа сградния фонд и прилежащия терен. Сградата, собственост на Министерство на здравеопазването, е освен това паметник на културата. Прилежащият терен е държавна собственост под управлението на областния управител.

Финансовите затруднения на лечебното заведение довеждат до неговото  ликвидиране от януари 2011 г. и назначаването на ликвидационна комисия от здравното министерство. Договорът на ликвидаторите обаче е изтекъл през април 2012 г. без самата ликвидация да е приключила. От правна гледна точка това е недопустимо при наличието на огромни затруднения при опазването на сградния фонд и прилежащия терен, коментира областният управител. „Министерство на здравеопазването знае, че няма ликвидатор, но досега не е взело мерки. Затова моето намерение е отново да алармирам министерството“, заяви Желязков. На практика има много малък дълг, натрупан през последните месеци. Става въпрос за около 50 хил. лв. – за охрана, водоснабдяване и електрозахранване. При продажба на някои от активите на болницата много лесно дългът може да се погаси. Като се освободи от тежестта, сградата може да се ползва от министерството по различни начини – за лечебно заведение, да я предостави под управление на областния управител, да я предаде в собственост на общината или друго.

Съгласно Подробния устройствен план теренът е в регулация с предназначение за болнично заведение. Има възможност да се преразгледа панът и да се обособят нови имоти чрез промяна в регулацията. Теренът е 27,7 дка. „Желанието ми е час по-скоро да се допуснат в терена юридически лица, за да се поддържат оградите, парка, да се охранява. Това ще се случи обаче след приключване на ликвидацията“, допълни областният управител.

 

На сайта на областна администрация Сливен ще бъде поставен банер, където граждани и заинтересовани страни ще могат да дават своите предложения.