Съдът отне имоти на затворник, осъден за измама
Съдът отне имоти на затворник, осъден за измама / netinfo

По иск на Комисията по установяване и отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност Сливенският окръжен съд отне на известния в Сливен бизнесмен Минчо Георгиев Фотев по прякор Лисицата няколко имота на стойност над 300 хиляди лева, потвърди пред Дарик съдия Мартин Данчев.

С решение на съда се отнемат в полза на държавата от Фотев и съпругата му Нели парцели от 240 кв м и 4800 кв. м., , едноетажен нов краварник със застроена площ 1550 кв. м и водна кула от 15 кв м в село Жельо войвода, парцел в стопански двор в село Ичера от 2350 кв м. и метален цех в същото село.

Отнети са и лек автомобил „Мазерати” турбо, който е придобит от Нели Фотева и товарен автомобил ГАЗ – 53. В полза на държавата са присъдени и 50 дяла с номинал от 100 лева от капитала на фирма „Свипром” ЕООД”, 1 дял с номинал 5000 лв от капитала на „Агрошарк” ЕООД, 50 дяла с номинална стойност от 100 лв от капитала на „Еврошарк” ЕООД със седалище село Деветинци община Бургас.

Според съдебното решение се отнема още 1 дял с номинал 5000 лв от ЕООД „Фокус” гр. Сливен и едно вземане в размер на 19800 лв от ЗКПУ „Възход”, с. Деветинци в полза на „Свипром” ЕООД, регистрирано в Жельо войвода. От фирма „Ситалк” – Жельо войвода, представлявано от Нели Фотева се отнема сумата от 80000 лв от продажба на ремонтна работилница. Нейната продажба е обявена от съда за недействителна.

Отхвърлен е иска на комисията „Кушлев”по отношение на ЕТ „Напредък 92” – Диян Семков със седалище с. Гергевец.

„По това дело нашият иск е уважен изцяло”, коментира пред Дарик представител на сливенското поделение на комисията „Кушлев”.

Лисицата още е във Старозагорския затвор, където изтърпява наказание от 2 години лишаване от свобода за измама по чл. 209 от НК. Към тази присъда е довавена и още една за присвояване.

Минчо Фотев – Лисицата е известен представител на сливенската бохема. Той нашумя още в първите години на демократичните промени, когато му бяха конфискувани големи количества алкохол, произведени нелегално, държеше ресторант на Сливенските минерални бани. В битността си е записал фотографски и певчески изяви.