Сложна зимна обстановка в планинската част на община Сливен
Сложна зимна обстановка в планинската част на община Сливен / Дарик Сливен, Архив

След падналия сняг през последните две денонощия обстановката в планинската част от територията на община Сливен е все още сложна. Пътищата се почистват и се работи навсякъде, коментира днес зимната обстановка в сливенско, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП" - инж. Снежана Кънева.

По думите на Кънева, забавянето в почистването на пътищата е поради тежките зимни условия, придружени от сложен терен, снеговалеж и намалена видимост в планинските райони.

Инж. Кънева съобщи, че валежите от дъжд и сняг за последните дни сумарно са надвишили 70 л/кв. м. По данни на електроразпределителното дружество тази сутрин няма населени места без ток.
Независимо от трудните условия за работа в района на Градско, Въглен, Средорек, Изгрев и Божевци, където работата на дружеството продължи и в тъмната част на денонощието, а снежната покривка е най-голяма, пътят към всяко едно от тези села е проходим при зимни условия.

Училищата в селата Стара река и Бяла остават затворени, като се очаква допълнителна информация за учебния процес на 21 януари (четвъртък).
„Не можем да бъдем по-големи от природата, трябва да проявим търпимост, толерантност и уважение", каза още Снежана Кънева и добави, че пътищата се обработват, но снегът е мокър и тежък, а това увеличава времето за почистване.

Към момента пътищата по направление Селището - Българка - Раково - Даулите - Меча поляна - Ичера, по направлението Бяла, Стара река, Божевци, Средорек, Изгрев и Зайчаре, са проходими при тежки зимни условия, при това с минусови температури и вероятно със заледени участъци.

Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението са отстранили паднали дървета по пътя за Селището - връх Българка. А в района на Бинкос посока гара Чумерна, след подадения сигнал за опасно наклонени и прекършени клони върху пътното платно, се действа със собствени сили от кметство Бинкос и участието на доброволци от селото.
Над 10 екипа на ЕВН са работили през последните дни на територията на община Сливен по отстраняването на проблеми с електроснабдяването в селата и постепенно обстановката се нормализира. Специализирана техника продължава почистването и обработването на основните пътни артерии.
По процедурата за действе при подобни ситуации, на дежурните телефони до този момент при оперативен дежурен на общината и чрез 112 няма нито един сигнал за бедстващи и закъсали хора в планинската част на общината. Но в равнинната част има сигнали за наводнения в селата Самуилово и Гергевец. Извършена е незабавна проверка и има становище на експертите за мерките, които следва да бъдат предприети за решаване на проблема по отводняване.

Улиците в рамките на града се почистват периодично и са проходими за движение, като заледените участъци се обработват ръчно.
От община Сливен призовават жителите и гостите на града да се съобразяваме с метеорологичната обстановка и при нужда да подават сигнали на по-долу изписаните телефони.
Единен европейски телефон за спешни и аварийни обаждания - 112 и на дежурни телефони:
За общинска пътна мрежа 044/ 62 38 12 и 0888/370 700
За републиканската пътна мрежа 0882/292 201
За уличната мрежа в Сливен 0894/618 422, 0892/603 393 и 0893/614 440
Областно пътно управление 044/ 62 43 98, 0882292201
Оперативен дежурен при Община Сливен 044/ 66 30 66, 044/ 611 136, 0894/442914