Сливенски ученици
Сливенски ученици / община Сливен

 Пет ученика от Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев”, Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захари Стоянов” и Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов”, взеха участие в Академия за доброволци 2017 в Бургас.
Учениците-доброволци имаха възможност да придобият базисни умения, свързани с идентификацията и превенцията на трафика на хора, разработване на превантивни кампании и проекти, оказване на помощ и подкрепа на съученици и приятели, потенциални жетви на престъплението.

Академия за доброволци 2017 г. бе организирана от Национална комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) към  Министерския съвет, Община Бургас и Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Бургас, с цел надграждане и развиване на доброволческата мрежа към местните комисии, която да спомага работата по превенция на трафика на хора сред ученици и млади хора.

Тази година доброволческият лагер изправи младите хора пред ново предизвикателство, насочвайки вниманието им към онлайн средата, като инструмент за активна превенция и достигане на голям брой публики. Сформираните екипи от ученици, разработиха, заснеха, монтираха и презентираха самостоятелни видео материали, които биха могли да бъдат ползвани пред техни съученици с цел информиране и превенция.

Като част от задължителната обучителна програма, учениците преминаха и през обучителни модули, насочени към ранна идентификация на рискови фактори за трафик на хора и практически умения за реакция, при отчитане на подобни индикатори. Включиха се в интерактивни сесии, насочени към изработването на екипни проекти за разпространяване на изработените видео материали. Предстои тяхната реализация на местно ниво.