Ситуацията с птичи грип към момента в община Болярово
Ситуацията с птичи грип към момента в община Болярово / община болярово

Заседава  Епизоотичната комисия в община Болярово. На територията на общината са намерени умрели двойка гълъби, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол д-р Стоян Колев.

Предприети са мерки като се следят прелетните птици на язовир “Малко Шарково”, където зимуват лебеди и други диви птици. Надзор на АВ инфлуенца се извършва и в селата Воден и Г.Шарково.

В село Константиново всички птици са унищожени. Карантинният период е шест месеца. Стопаните на птици са длъжни да не допускат излизането им извън дворовете; да не се допуска контакт между птиците в двора и дивите птици.

Забранява се водоплаващите патици и гъски да излизат извън дворовете и достъпа им до водоемите; да се съхранява в закрити помещения фуража, с който се хранят птиците; да се създадат условия за разделно отглеждане на домашните птици- патици и гъски отделно от другите домашни птици от кокоши вид; да се уведомява незабавно кмета, кметския наместник и обслужващия населеното място ветеринарен лекар при болест или висока смъртност при птиците; забранява се лова на пернат дивеч на територията на община Болярово, забранява се достъпа на външни лица и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици.

В края на месец феврурари и началото на март ще започне ваксинация срешу  болестта “син език” .

Д-р Наташа Капсъзова от Регионална здравна инспекция  информира, че продължава програмата за кърлежовите инфекции.