Синдикалист: Отговорността за газовата криза е на българското правителство
Синдикалист: Отговорността за газовата криза е на българското правителство / netinfo
„Категорично отговорността за газовата криза е на правителството на България”, заяви пред Дарик председателят на Регионалния съюз на КТ „Подкрепа” в Сливен Емил Петков.

Призоваваме за спешни мерки. Организирахме една инициатива за протест срещу украинското посолство, но ако трябва да бъдем коректни, протести трябва да има и пред руското посолство, както и на „Дондуков” 2. Там трябва да търсим виновниците.

Престои отново да излезе наяве некоректното поведение на българските управляващи спрямо европейските партньори. Вече има данни, че декларираните пред ЕС запаси от горива – газ и мазут, всъщност са много по-малко”, обяснява синдикалистът.

„Напомняме, че нямаше да бъде толкова жестока кризата , ако в годините българските правителства имаха адекватна политика спрямо енергетиката, която да не позволи при един такъв спор между две държави ние да пострадаме най-много от цяла Европа. Всички останали европейски страни си имат своята стратегия и своите алтернативи, свързани с енергоносителите. Само България и Словакия са обвързани на 100% с руския газ.

От лошата държавна политика страда бизнесът, страдат и работещите в редица предприятия. В България има много предприятия, които са изключително зависими от доставката на газ, да не говорим за масовия потребител – 90% от ТЕЦ-овете също са зависими от газ. През годините беше ликвидиран въгледобива. Такъв е примерът и в Сливен, където за щастие ТЕЦ-ът е на въглища. Вероятно ще се справим през следващите пет седмици, но това не решава въпроса”, огласи част от анализа на КТ „Подкрепа” председателят и в Сливен.