Проверяват работодатели за укрити данъци и осигуровки
Проверяват работодатели за укрити данъци и осигуровки / netinfo

630 проверки на работодатели са извършени в Ямболска област през първите пет месеца на годината от  инспектори на НАП. Съставени са 105 ревизионни акта, а допълнително установените задължения на собственици на фирми, опитали да укрият данъци и осигуровки са над 3 милиона лева, съобщават от териториалната инспекция.

Половината от сумите са от  измами с ДДС, 1 милион лева са от укрити задължителни осигурителни вноски , 170 хиляди лева са невнесените корпоративни данъци и 140 хиляди- укрити данъци на физически лица.    

 Засиленият текущ контрол по спазването на данъчното и осигурително законодателство ще продължи и в следващите месеци. В търговските обекти ще се следи коректното отчитане на реализираните продажби. Действията на приходната администрация целят да се предотврати укриването на данъци и осигуровки и да се увеличи събираемостта на средствата към бюджета. 

За петте месеца на 2009 инспекторите от отдел „Контрол" са разкрили над един милион лева задължения на собственици на фирми, които не са плащали задължителните осигурителни вноски.  Инспектори по приходите извършват  веднага проверки по подадените сигнали и в 30 дневен срок отговарят на жалбоподателите. Предприетите действия целят доброволно или принудително изпълнение на задълженията.

При констатирано нарушение за първи път се съставя акт, с който некоректния работодател се санкционира с 500 лева.