Продължава информационната кампания срещу измамите на възрастни хора
Продължава информационната кампания срещу измамите на възрастни хора / ОДМВР - Сливен

Разяснителната кампания „Близо до хората от третата възраст”, насочена към възрастните хора с цел да бъдат информирани за възможните опити за измама по телефона или в пряк контакт, за да не стават лесни жертви продължава със срещи в сливенските села.

До момента служители на Областната дирекция на МВР - Сливен са провели срещи в пенсионерските клубове в града и в селата на територията на община Сливен, съобщи говорителят на полицията Първолета Мандинска. Срещите се организират от районните инспектори и кметовете по места. С помощта на кметствата в трите общини Котел, Нова Загора и Твърдица са изработени информационни материали, които ще бъдат разпространени в градовете и селата от областта.

Инспектори от сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, „Криминална полиция” и психолог към института по психология на МВР разясняват в лични срещи с хората механизма и сценариите, по които измамниците действат и как трябва да се реагира в такива моменти. По време на лекциите хората получават съвети как да преодолеят първоначалния шок при телефонните измами, каква да е реакцията ми, когато непознат позвъни на врата и иска да влезе в дома им или ако ги срещнат на улицата и им предложат изгодна сделка.

Срещи с разяснителен характер се провеждат и на териториите, обслужвани от районните полицейски управления Котел, Нова Загора и Твърдица. Лекциите са съобразени със спецификата на селските райони и засягат най-характерните престъпления. Възможните рискове при търговия с животни и селскостопанска продукция.