Полицията: Поискана е легитимация от трима души, говорещи на английски в двора на Шесто училище в изборния ден
Полицията: Поискана е легитимация от трима души, говорещи на английски в двора на Шесто училище в изборния ден / Дарик Сливен, Архив

Във връзка с изнесената от Коалиция за България в Сливен информация, че двама наблюдатели на ПЕС са били задържани в стая в Шесто училище и им са били снети показания, от Областната дирекция на МВР отговориха:

На 12 май в 13,36 часа по тел.112 в дежурната част на ОДМВР - Сливен е получен сигнал от мъж с иниициал Ж., който сигнализирал, че трима души разговарят на развален английски език в VІ ОУ „Братя Миладинови" за това каква е схемата за купуване на гласове. Предоставят очила с камера на гласуващия и на излизане ги вземат.

Сигналът незабавно е докладван на Районна прокуратура - Сливен, която е разпоредила извършване на незабавна проверка. Служител от Районно управление „Полиция" - Сливен е установил в двора училището три лица, говорещи на английски език без отличителни знаци (баджове), които да удостоверяват в какво качество се намират там. Тъй като на мястото е имало голямо струпване на граждани, лицата са поканени да се представят в сградата на училището. След като са се легитимирали, че двамата са международни наблюдатели, а третият преводач, същите са си тръгнали.

След приключване на проверката материалите са докладвани в Районна прокуратура - Сливен, която е отказала да образува наказателно производство. В хода на проверката е уведомена РИК - Сливен.

От полицията уточняват още, че в изборния ден - 12 май, на територията на Областната дирекция на МВР Сливен - районните полицейски управление в Сливен, Котел, Твърдица и Нова Загора, няма задържани лица за престъпление против политическите права на гражданите.

През изборния ден служителите на ОДМВР-Сливен са работили по 23 сигнала. 13 от тях са непотвърдени, 9 неприключили, съставени са 17 протокола за предупреждение по чл.56 от ЗМВР, образувано е едно досъдебно производство по чл.167, ал.2 от НК.

Във връзка с информацията за задържан червен микробус, в който са били открити пачки с банкноти по 20 лева, стана ясно, че със случая се занимава прокуратурата.