Петко Борисов отказа да стане депутат
Петко Борисов отказа да стане депутат / Sofia Photo Agency, архив

Централната избирателна комисия е решила да не обявява за избран от листата на ПП ГЕРБ в 21 МИР - Сливен Петко Борисов Ненов в произведените избори за народни представители на 5 октомври 2014 г.

Това е станало след заявление от Петко Борисов от 8 октомври, в което той иска да не бъде обявен за избран за народен представител от кандидатската листа на ПП ГЕРБ, като съответно бъде обявен следващият в листата.

„Централната избирателна комисия счита, че заявлението е подадено преди обявяване имената на избраните народни представители съгласно чл. 300, ал. 2 от ИК. При положение, че кандидатът изрично заявява искане да не бъде обявен за избран за народен представител, ЦИК не може да обяви лицето за избрано от конкретната кандидатска листа и следва да обяви следващия от съответната кандидатска листа за избран за народен представител” – пише в решението на ЦИК, публикувано на официалната й страница.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

Както стана ясно след преброяване на бюлетините, преференциалният вот избра деветият в листата на ГЕРБ Сливен Петко Борисов да измести втория кандидат-депутат Галя Захариева. От РИК – Сливен обявиха, че за Борисов са гласували 1815 избиратели, което е 7, 029%, водачът на листата Десислава Танева е получила 73,65%, втората Галя Захариева 5,32%.