Пет милиона лева повече събраха в НАП - Сливен
Пет милиона лева повече събраха в НАП - Сливен / DarikNews.bg, архив

Близо пет милиона лева повече от планираното са приходите от данъци и осигуровки, внесени от жителите на област Сливен през 2013 година.

Най-голям принос за преизпълнението има данъкът върху добавената стойност от който постъпленията за годината са 19 млн. лв. или с 5,7 млн. лв. повече от планираните. Постъпленията от корпоративни данъци също са преизпълнени като сумата от 10,2 млн. лв. е  с 1,5 млн. лв. повече от планираното. Постъпленията от социални и здравни вноски за периода са близо 53 млн. лв.

Известно изоставане от прогнозите се отчита при данъка върху доходите на физическите лица, където процентът на изпълнение е 78,3. Причините за изоставането по това перо са свързани основно с промените, свързани с единната сметка, въведени от началото на 2013 г. и факта, че вноските за данък върху доходите по този повод през годината са били 11, а не 12.

 

Събираемостта на т.нар. неданъчни приходи (сред които санкции от други държавни органи, изпратени за събиране в НАП) достига 553 хил. лв. Салдото на т.нар. „задържан“ ДДС в края на 2013 г. е едва 300 хил. лв., което е най-ниската му стойност за последните 5 години.