Отмениха присъдата на ямболския кмет
Отмениха присъдата на ямболския кмет / netinfo

Бургаският апелативен съд отмени присъдата на кмета на община Ямбол Георги Славов. Делото се връща за ново разследване от друг състав на Ямболския окръжен съд. През октомври 2010 г.  кметът на Ямбол Георги Иванов Славов бе признат за виновен, че в периода от септември 2008 г. до  март 2010 г., в качеството си на длъжностно лице с цел да набави за „Дияна Комерс І" ЕООД - гр. Ямбол облага в размер на 1 741 987.84 лв. е нарушил служебните си задължения и е превишил властта и правата си. По този начин е нарушил Закона за обществените поръчки иЗакона за общинските бюджети и е нанесъл щети на общината в размер на 2 090 385.41 лв. Славов получи присъда „лишаване от свобода" от пет години и лишаване от право да заема длъжността кмет на общината за срок от шест години. Градоначалникът  обжалва осъдителната част на присъдата пред Бургаския апелативен съд, като настоя тя да бъде отменена като незаконосъобразна, необоснована и поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

С днешното си решение Апелативния съд е намерил , че обжалваната присъда е постановена при съществено нарушение на процесуалните правила. Съдебният състав, разгледал делото като първа инстанция, е незаконен, поради участието в него на съдия, който е изразявал негативно отношение към подсъдимия, действал е предубедено и това поражда съмнение в законосъобразността, обективността и справедливостта на проверяваната присъда, смятат апелативните съдии.

Посочените процесуални нарушения са отстраними.  С решението си от днес  апелативните съдии отменят присъдата относно наказанието „лишаване от свобода" и „лишаване от права", така и в частта, в която Георги Славов е осъден да заплати на ОД МВР - Ямбол сумата от 5 974.05 лв., направени разноски в досъдебното производство и 360 лв. съдебни разноски, направени в съдебната фаза на делото Решението на Апелативния съд не подлежи на касационно обжалване и протестиране.