Отложиха делото за Безистена за септември, търси се вещо лице
Отложиха делото за Безистена за септември, търси се вещо лице / Дарик Сливен, архив

Делото за собствеността на Безистена в Ямбол, заведено от Главно мюфтийство се отлага за 26 септември. Днес бяха изслушани двамата адвокати - Красимир Руев на мюфтийството и Гочо Димов на община Ямбол, както и две вещи лица, изготвили техническа и счетоводна експертиза. Най-важната - историческата експертиза, липсваше.

Окръжният съд е искал да бъде направена от вещо лице от Националния исторически музей, но от там не са отговорили. Тепърва пак ще се иска от НИМ вещо лице, което да я направи, а ако от музея не определят такова лице, ще се търси специалист от Богословския факултет в София.

Преди началото на процеса днес се състоя протест на гражданския комитет за защита на Безистена и на ФНСБ. Събраха се около 50 човека със знамена и лозунги.

Отложиха делото за Безистена за септември, търси се вещо лице
netinfo

 

Сградата е паметник на културата с национално значение. Още през 1940 година Безистена е обявен за „народна старина” – бр. 154 на Държавен вестник. С решение на Ямболски окръжен съд е предоставен на община Ямбол преди 10 години. От същата година сградата е частна общинска собственост, а пространството около нея е публична общинска собственост.