Откриват изложба с номинирани творби
Откриват изложба с номинирани творби / Дарик Сливен, Архив

Изложба на номинираните от конкурсът на тема „Хартията в съвременното изкуство“ ше бъде открита днес, на рождената дата на сливенския художник Йордан Парушев.

Откриването и обявяването на наградените ще се състои от 17:30 часа в зала „Сирак Скитник“ на Художествена галерия-Сливен.

За първа година фондация „Йордан Парушев“организира конкурс за съвременно Изкуство „Йордан Парушев“ 2014г. Близо 50 участника-финалисти са избрани за последния кръг от общо 309 млади автора-участници. Те си служат както със средствата на традиционното изкуство, така и със съвременни форми.

Представени са инсталации, живопис, графика, скулптура, фотография, видео, концептуални творби, оп-арт, колажи и смесена техника. Събитието е съпътствано с 4 представителни изложби, като първата е в Сливен, а другите ще бъдат в София, Велико Търново и Париж.

Председател на журито е проф. Станислав Памукчиев и членове са Любен Генов, проф. Ани Бояджиева, доц. Красимир Добрев и гл. ас. Владимир Аврамов. Предвиден е и каталог с творбите от изложбата, целящ да представи фондацията, конкурсът и номинираните участници.

Специално за случая галерията в Сливен основава Фонд „Млад автор“ с цел показване творбите на новото поколение български художници.

Всеки финалист може да реши да дари произведение, с което участва.