Откриха жътвата в община Тунджа
Откриха жътвата в община Тунджа / Община Тунджа

С традиционен ритуал откриха жътвата в община „Тунджа”. За четвърта година това стана в землището на село Търнава, където се обработва над 14 000 дка земеделска земя.

С водосвет и ритуал „Зажънване”, в изпълнение на самодейците от пенсионерски клуб „Доверие”, село Чарган, започна празника. Водосветът за спорна работа и добра реколта отслужиха Ставрофорен свещеноиконом и Архиерейски наместник отец Панайот Чакъров и отец Стоян.

По традиция самодейците от село Чарган ожънаха със сърп първата ръкойка, а първите 2 снопа бяха поднесени на стопаните на нивата Таня и Теодор Тодорови и на кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата, за да е на берекет годината и да е лека работата.

Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци.

Откриха жътвата в община Тунджа
netinfo
На официалните лица беше поднесена и традиционната „брада“ – ръкойка от класове, съчетана с цветя и завързана с червен конец. Както традицията повелява, брадата се носи от стопанина у дома и се окачва до иконостаса. Така престоява до „Симеоновден” на другата година, когато започва отново сеитбата. Зърното от брадата се стрива и заедно с другото семе се посява.

Празникът продължи с богата програма от жътварски песни и български народни танци. За всички присъстващи беше раздаден курбан за здраве.