Откриха изложба в памет на Георги Китов с находки край Сливен от 2008 г.
Откриха изложба в памет на Георги Китов с находки край Сливен от 2008 г. / netinfo

Изложба в памет на д-р Георги Китов с новите археологически находки официално бе открита в Регионалния исторически музей Сливен.

През следващата година отново ще бъде предвидено общинско финансиране за археологически проучвания, съобщи директорът на музея Георги Кюпчуков в присъствието на кмета Йордан Лечков.

„Най-важното е, че това просто и гениално твърдение на д-р Китов, че Долината на тракийските царе продължава към Сливен по поречието на река Тунджа и върви на запад се потвърди през това лято. Надяваме се догодина дпроучванията да бъдат още по ползотворни за науката”, каза Диана Димитрова, научен ръководител на експедиция ТЕМП, чийто консултант бе покойният Георги Китов.

"Надявам се, че научната кариера на спътницата на д-р Китов в живота, Диана Димитрова ще се утвърди именно в Сливен", заяви Кюпчуков.

„Във фонда на музея оригинални влязоха 204 ценни материали, свързани с тракийската култура и античноста и средновековието, благодарение на експедиция ТЕМП. Това е едно голяма богатство, а голяма част от предметите са ддадени за реставрация и консервация и нашата концепция предвижда тази постоянна експозиция непрекъснато да се обогатява”, каза още директорът на местния музей.

Доброслав Иванов