Отбелязваме Денят на християнското семейство
Отбелязваме Денят на християнското семейство / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Въведение Богородично  - Денят на християнското семейство  чества на 21 ноември Светата Православна църква.


Семейното ходене на църква  символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата., защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, както и за християнските добродетели, на които векове наред се е крепял българският род.


Празникът  е в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за борба със злото - в себе си и в света.


Според традициите  след църква, семейството се събира около масата на чаша вино и топла питка. Така се отбелязва здравата връзка между всички в семейството, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.


Според народните поверия, на този ден българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото-сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата.

В Сливен в катедралния храм „ Св. Димитър” ще има беседа. Началото е от 16 часа, а половин час по-рано ще е вечерното богослужение.
Беседа на тема „ ЗНАЧЕНИЕТО НА ХРИСТИЯНСКИЯ БРАК СПОРЕД  УЧЕНИЕТО НА СВЕТИТЕ ОТЦИ„ ще изнесе  Протосингелът на Митрополията ставрофорен иконом Евгений Георгиев Янакиев.