/ Архив
Днешният 22 ноември отбелязваме като Ден на българската адвокатура. На тази дата преди 123 години Петото Народно събрание приема първия Закон за адвокатите в България, създал предпоставки за изграждане на Съвет на адвокатите. Автор на Закона, както и на Българската Конституция, е д-р Константин Стоилов.

Датата се отбелязва като професионален празник с решение на Висшия адвокатски съвет от 26.02.2005 г.

В Сливен 6 адвоката, юбиляри  ще бъдат наградени със специални плакети на официална церемония днес. Това съобщи за Дарик председателят на сливенската адвокатска колегия  адв. Тодор Костов.

197 адвоката в Сливенски съдебен район активно участват в правораздавателната дейност, като 140 от тях са включени в регистъра на Националното бюро за правна помощ, а 50 от тях дават безплатна консултация. Такива центрове са открити в градовете Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. В центъра в Сливен на 21 ноември се проведе Ден на отворените врати.

„Центровете в четирите общински града работят със съдействието на кметовете. Адвокатите освен правна помощ по желание на гражданите и при необходимост се назначават съдебни дела”, каза още адв. Костов.

През 2018 г. в Сливен ще бъде открит новия офис на адвокатурата, тогава ще бъде представена и историята на сливенската адвокатура, информира още адв. Тодор Костов.