Още 11 блока в Сливен получиха удостоверения за регистрация
Още 11 блока в Сливен получиха удостоверения за регистрация / DarikNews.bg, архив

През изминалата седмица още единадесет сдружения на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост, създадени във връзка с реализацията на „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“ получиха своите удостоверения, с което техния брой в Сливен стана 16, съобщи заместник-кметът Иван Манчев.

„В община Сливен от началото на „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“ до сега има общо 16 издадени удостоверения за регистрация на Сдружения като през изминалата седмица броят им е 11. Към момента още 13 заявления очакват обработване“, посочи Манчев и допълни, че удостоверенията, които издава община Сливен дават право на Сдруженията да бъдат регистрирани в системата БУЛСТАТ от Агенцията по вписванията, с което могат да кандидатстват за участие в програмата.

Следващата стъпка по програмата е подготовка и подаване на заявление за интерес и за финансова помощ и сключване на договор между общината и Сдружението на собствениците, определящ условията за предоставяне на финансова помощ и правата и задълженията на страните. С договора Сдружението на собствениците ще даде възможност на общината в лицето на кмета да извърши от негово име действия по осигуряването на необходимия ресурс за обновяване на сградата и организиране на всички други дейности по програмата. Заявленията за регистрация на Сдружение на собствениците и за интерес и за финансова помощ се подават на гишета № 4 и № 5 в Центъра за административно обслужване на граждани към община Сливен.

278 са сградите в Сливен, които могат да бъдат санирани безвъзмездно по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища. Всички документи, изисквания и методически указания на националната програма са публикувани на сайта на община Сливен.