Официално откриха жътвата в Община „Тунджа“
Официално откриха жътвата в Община „Тунджа“ / netinfo

Жътвeната кампания в Община „Тунджа“ бе открита официално, съобщават от общинския пресцентър. За трета поредна година това стана в землището на село Търнава, с организацията на Община „Тунджа“, кметството в селото и зърнопроизводителната фирма, стопанисваща масивите.

На празника присъстваха кметът на общината Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, кметът на с. Търнава Андон Матев. Тук бяха и собствениците на фирмата Таня и Теодор Тодорови.

Благодарствен молебен за спорна работа и добра реколта отслужиха Ставрофорен свещеноиконом и Архиерейски наместник отец Панайот Чакъров и Ставрофорен иконом отец Василий. Те осветиха и новата техника на фирмата.

Възстановка на ритуала „Зажънване“ представиха самодейците от клуб на пенсионера „Доверие“ в село Чарган. По традиция първите два снопа бяха дадени на собствениците и на „чорбаджията“ на общината – кмета Георги Георгиев. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата. Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци. Хлябът и грижовните стопани бяха благословени от всички присъстващи.

Празникът продължи в парка на селото с приветствия на кмета Георги Георгиев и собствениците на фирмата и богата програма от жътварски песни и български танци в изпълнение на самодейци от селата арендодатели - Чарган, Джинот, Могила, Палаузово и Иречеково. Специален гост беше солистката на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ Гинка Иванова, която от дълги година е свързана със село Търнава. Бе даден и курбан за здраве.