Обсъдиха опасността от горски пожари
Обсъдиха опасността от горски пожари / netinfo

14 горски пожара са гасили сливенските пожарникари от началото на годината досега при 15 за цялата минала година. Това стана ясно по време на среща за набелязване на конкретни мерки с цел недопускането на пожари и запалвания в горския и полския фонд, която се проведе в областна администрация Сливен. Тя бе поискана от ръководствата на Областна дирекция „Полиция” и Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, заради усложнената пожарна обстановка в страната.

Обстановката в пожарно отношение е изключително тревожна, каза пред Дарик след срещата зам. областният управител Димитър Йорданов. Повечето от пожарите започват от запалване на стърнища. Обгорели са общо 1715 дка, от които 362 дка гори, 1 дка общински горски фонд и 1348 дка селскостопански земи. Само от началото на март са регистрирани над 140 излизания на пожарните автомобили по сигнал.

На срещата бе предложено да се потърси механизъм за глоби на стопаните, които палят стърнища. В общините ще се проведат съвещания, на които ще се набележат конкретни мерки за намаляване на пожарите. И тази година областният управител ще издаде заповед за опазване на селскостопанската продукция от пожари.

В срещата освен представители на полицията и пожарната, участваха кметовете на общини и представители на Районното управление по горите, Областно пътно управление, Областна дирекция „Земеделие и гори” и Дирекция „Гражданска защита”.