Общински съвет Стралджа утвърди правилник за социално предприятие
Общински съвет Стралджа утвърди правилник за социално предприятие / Община Страджа, Архив

Цветопроизводство в оранжерия и разсадници, озеленяване и аранжиране на цветни пространства в населените места на общината, поддръжка на тревни площи – това е част от дейността на Общинското  социално предприятие за озеленяване и благоустройство, което Общински съвет Стралджа утвърди.

Предприятието е специлизирано звено към общината, което ще осигурява и устойчивост на проекта „Социално предприятие за озеленяване и благоустройство – община Стралджа”.

Съгласно Правилника  ще бъде осигурена заетост на не по-малко от три лица от целевите групи,  дълготрайно безработни лица обект на социално подпомагане, самотни родители и многодетни майки, хора с трайни увреждания.  Решението на ОбС е изборът на ръководител на предприятието да става с конкурс. Финансирането на предприятието ще се осъществява чрез общинския бюджет и собствени приходи.

По време на  заседанието общинсикте съветници  подкрепиха  кмета на общината Митко Андонов,  относно кандидатстване на общината  по мерки 321 и 322 от ПРСР с проектите „Реконструкция на водопроводна мрежа в селата Воденичане и Зимница и рехабилитация на общински път  пресичащ с.Иречеково и свързващ пътища ІІІ-707 с ІІІ-7072 в община Стралджа” и „Реконструкция на улична мрежа в села от община Стралджа, област Ямбол”.

Възложено е на кмета да предприеме необходимите действия, свързани с подготовката и кандидатстването по финансирането. ОбС даде съгласието си общината да кандидатства по мярка 321 „Основни услуги на населението и икономиката в селските райони” от ПРСР 2007-2013г.  и за финансиране на проектно предложение „Изграждане на информационен център за мобилни услуги и съвети за гражданите и бизнеса в Община Стралджа”.

Основните дейности които ще се финансират са свързани със създаването на мобилен инфо център в общината, изработване на брандинг, рекламни материали за популяризиране, създаване на обслужващи гишета за гражданите и бизнеса, предоставяне на всички услуги на общината на едно гише, предоставяне услуги на туристи и гости, предоставяне на здравни и социални консултации за гражданите, закупуване и оборудване на МПС, мебели, офис техника и софтуер, доставка, внедряване и закупуване на единна информационна система за предоставяне на услуги на гражданите и бизнеса, създаване на интернет-сайт за услугите.

Местният парламент прие футболен клуб „Стралджа“ да получи дофинансиране с 20 000 лева за участие в „В” Югоизточна аматьорска футболна група. Местните управници приеха и утвърдиха разчетите за евакуация разсредоточаване към съответните части  от Общинския план за защита при бедствия.