Община Сливен следи състоянието на язовирите
Община Сливен следи състоянието на язовирите / Дарик Сливен, архив

Община Сливен взе мерки за предотвратяване на проблемни ситуации, произтичащи от преливането на общинския язовир на Старо село. Минаването на водата през преливника е в резултат на снеготопенето и повишеното ниво на някои реки, съобщи кметът Кольо Милев. Тъй като водата от язовира в Старо село отива в язовира под него, стопанисван от Сдружение за напояване  „Коньово” -  Нова Загора, са взети мерки водният дебит да се изпуска през крана на това водно съоръжение. За да се регулира водния дебит Община Сливен ще постави нов кран на язовира в Старо село, тъй като предишният е бил откраднат.

Кметът допълни още, че съществуват проблеми и с язовирите в Злати войвода и този в местността „Мараж” в Горно Александрово. Първият язовир в Злати войвода ще бъде изведен от експлоатация, като в момента язовирната стена е прокопана и той не е опасен, уточни заместник-кметът Иван Петров. Язовирът в местността „Мараж” също е с прокопана язовирна стена, но ще бъде възстановен и ще съществува като съоръжение, допълни още той.

 

За извеждането от експлоатация и за възстановяването ще бъдат поискани средства от Фонда за възстановяване на язовирни стени, съобщи Кольо Милев. Ако такива бъдат отказани, общината със собствени средства ще се заеме с обновяването на преливниците и язовирните стени, където е необходимо, за да може да бъдат изрядни и едва след това да се предоставят на концесия.