НСИ с изследване за доходите и условията на живот
НСИ с изследване за доходите и условията на живот / netinfo

Анкетно проучване "Статистика на доходите и условията на живот" провежда Националният статистически институт. Поводът е участие на Република България в изследване на Европейския съюз и Евростат за изучаване на бедността и социалната изолация (EU-SILC) в периода март - май 2015 г.

Наблюдението се провежда паралелно във всички страни членки на европейския съюз, с обща методология и инструментариум. Изследването се провежда върху четиригодишен ротационен панел от обикновени домакинства. Размерът на извадката за всяка година в панела е около 7 200 домакинства общо за страната, разпределени по области. Извадката се състои от четири ротационни групи, като всяка година една от ротационните групи отпада от наблюдението и се заменя с нова. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече години.

От средата на месец март анкетьори от Териториално статистическо бюро - Сливен ще посетят определени, избрани на случаен принцип домакинства в областта. Освен областния център ще бъдат посетени и анкетирани домакинства и лица от следните населени места: Сливен, Нова Загора, Котел, Твърдица, Новачево, Стоил войвода, Сборище, Шивачево, Блатец, Асеновец, Желю войвода, Горно александрово, Полско пъдарево, Крушаре, Трапоклово, Ябланово, Камен, Коньово и Кипилово.

На анкетиране подлежат лицата на 16 и повече навършени години от общо 190 обикновени домакинства на територията на горепосочените населени места. Като цяло изследването ще се оформи на базата на информация, събрана с два типа анкетни карти – Въпросник за домакинство и Индивидуална анкетна карта за всеки член от домакинство на 16 и повече години. Въпросите от модула „Социален живот и материални лишения” са част от Индивидуалния въпросник. С Въпросника ще се събира информация за жилището и жилищните условия, разходи свързани с жилището, в което живее домакинството – плащане на кредити за покупка, разходи за ток, парно и ремонт. Ще се събира и информация за притежание на стоки за дълготрайна употреба, за възможностите за посрещане на непредвидени разходи, за доходите на ниво домакинство и приходи от селскостопанска дейност.

С Индивидуалния въпросник се събират данни за трудовия живот, икономическа активност, информация за основна и допълнителна работа, текущи месечни до ходи от трудова дейност, пенсии, обезщетения, продажби или отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество. Ще има и въпроси, свързани със самооценка на здравето и достъп до здравеопазване.

Анкетьорите, които посещават домакинствата, са задължени, с клетвена декларация и съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро - Сливен. Получените при анкетирането данни представляват служебна тайна и се използват изключително за статистически цели.