Некоректни платци дължат над 5 хиляди лева на НАП Ямбол
Некоректни платци дължат над 5 хиляди лева на НАП Ямбол / netinfo

412 граждани и фирми в Ямболска област дължат данъци и осигуровки за над 5 хиляди лева, съобщиха от приходната администрация. Длъжниците са с 10 повече от същия период на миналата година. Остава в сила предложението на НАП на 17 бизнесмени с неплатени данъци и осигуровки да бъде отнето личното огнестрелно оръжие.

        Длъжниците са публикувани в интернет страницата на НАП, обявени са и в двата списъка в сградата на администрацията в Ямбол. В първия публичен списък на НАП- Ямбол са посочени имената и дължимите суми на 326 длъжници с  неуредени отношения за над 5 хиляди лева, които  нямат имущество върху което може да бъде наложено обезпечение. Другият списък показва  85 фирми и лица, върху чието имущество е наложено обезпечение.

 Две фирми отпадат от списъка, тъй като са платили задълженията си, възлизащи на 137 хиляди лева.  

Двама са новите  длъжници в публичния списък, с неплатени задължения от над 500 хиляди лева- и двете фирми са с ямболска регистрация, но върху движимото и недвижимо имущество на една от фирмите вече са наложени обезпечителни мерки- запор на заплати и банкови сметки, възбрана на имуществото и запор на автомобили.

От офиса на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Ямбол напомниха, че продължава процедурата по предприемане на крайните действия по принудително събиране на задължения. Някои от фирмите се дерегистрират по Закона за ДДС, а за други е поискано от съда обявяване в несъстоятелност.