Наградиха посмъртно Тончо Тончев с отличие „Кристално огърлие
Наградиха посмъртно Тончо Тончев с отличие „Кристално огърлие / Общински пресцентър Стралджа

По повод отбелязването на 75-годишнината от рождението на Тончо Тончев Съюза на музикалните и танцови дейци удостои посмъртно твореца със своето най-високо отличие „Кристално огърлие" за изключителен принос в развитието на българската музикална и танцова култура, съобщиха от община Стралджа.

С единодушно решение, на Стойчо Тончев се присъжда другата висока награда „Златна лира" за високи художествено-творчески постижения.

О

Наградиха посмъртно Тончо Тончев с отличие Кристално огърлие
netinfo
тличието на Тончо Тончев прие дъщеря му Нели Тончева Кавалджиева. "Огромна чест е за мен да приема това отличие за чистата и автентична душа на моя баща Тончо Тончев, който е изградил творенията си по свои правила, но съвършено, който е притежавал способността да открива простото, но да вълнува сърцата на хората, който е вградил душата си във всеки тон и стъпка и е запалил буен огън разпръсквайки искрици навред! Нашето семейство благодари на Община Стралджа и на Съюза за тази висока оценка. Скъпи татко, дано да ни помагаш там от горе да ни даваш сили и кураж, за да продължим делото ти!", сподели Каварджиева.

Приемайки наградата Стойчо Тончев потвърди, че тя е за целия ансамбъл и за постигнатите успехи през последните 42 години.

„Благодаря на Стралджа за организирания празник!" допълни той. От името на читалище „Отец Паисий" Омуртаг беше поднесен поздравителен адрес , който потвърди здравата връзка между Тракия и Балкана. „Благодарим на Стралджа, че роди и отгледа талант като нашия хореограф Стойчо Тончев, който се раздаде без остатък оттатък Балкана на Лиса планина."