Музейни специалисти с предложения за промени в Закона за културното наследство
Музейни специалисти с предложения за промени в Закона за културното наследство / Дарик Сливен

Музейни специалисти участват с предложения в изготвянето на новия Закон за културното наследство. Това съобщи в Сливен председателят на Националното сдружение "Български музеи" Борис Хаджийски.

Предложенията се очаква да бъде приет до 16 септември. Промените, за които настояват са да се знае точно какво е културна ценност, коментира Хаджийски. Той добави, че в Закона не е много добре описано, защото трябва да се разграничат и тези, които не са културни ценности. Трябва да има яснота как точно се финансират галериите и музеите.

Сливен е домакин на Втора национална среща на галериите. Участват представители на над 30 галерии от страната.

Основно участниците дискутират проблеми в нормативната уредба, Статута на галериите, реставрационно-консервационни лаборатории - иновативни методи и практики и др. Друга обсъждана тема е има ли право общината и на какво основание да определя процента за повишение на заплатите на работещите в музеите и галериите.

Борис Хаджийски категорично заяви, че кметът има право да определи само трудовото възнаграждение на директора на тези институции. А директора определя каква да е заплатата на служителите. Инфо Уеб - Стара Загора ще представи предложението си за изграждане на унифициран стандарт за работа в музеи и галерии и достъп до информация.

Приветствия към участниците отправиха Татяна Петкова - областен управител на област Сливен, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков и серж. Никълъс Бужа от Морската пехота на САЩ.

Срещата се организира съвместно от Министерство на културата на Република България, Община Сливен и Художествена галерия „Димитър Добрович" .