Министър-председателят Пламен Орешарски ще посети Сливен, Ямбол и Котел
Министър-председателят Пламен Орешарски ще посети Сливен, Ямбол и Котел / Sofia Photo Agency, Архив

Министър-председателят Пламен Орешарски ще посети Сливен на 1 ноември, петък. По – рано през деня  премиерът ще бъде гост на празника на Котел - Деня на народните будители и на националното честване на 200 години от смъртта на Св. Софроний епископ Врачански.

В петък следобед премиерът и придружаващите го Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, Искра Михайлова, министър на околната среда и водите, Петър Чобанов, министър на финансите и Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика ще се срещнат с кметовете от Сливенска област и с областния управител Корнелий Желязков.

Кметът на Сливен Кольо Милев посочи, че очаква с Пламен Орешарски да се срещнат и представители на бизнеса. Отпускане на средства за разплащане на дейностите по единия от размразените проекти на Сливен – отводняването на село Панаретовци, ще поиска общинското ръководство от изпълнителната власт.

„През следващата година трябва да има увеличение на делегираните бюджети, изравнителната субсидия и целевите средства, за капиталовите разходи“, допълни Кольо Милев. Той припомни, че са водени разговори с министъра на регионалното развитие за довършването на пречиствателната станция за питейни води: „Желанието ни е следващата година да се изгради поне резервоарът и част от колекторите, по възможност и цялата станция. Ще се търсят допълнителни възможности за довършване на напорния водопровод.”

По думите на кмета предмет на разговорите му с премиера ще е и размразяването на още три обекта – корекцията на Асеновска река и отводняването на селата Бозаджии и Старо село. „Ще искаме облекчаване на процедурите по получаване на аванси по договорите, междинните плащания, както и да имаме възможност за нисколихвени кредити от Банката за възстановяване и развитие, кредити по ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда). Всяка година превеждаме суми за изграждане на регионалните депа, както и за изграждане на канализации във вилните зони и в града. Тази година сумата е 1 200 000 лв.“, каза кметът.

В по-дългосрочен план - за следващия програмен период, общината ще поиска средства за подновяване на транспортния парк на Сливен, изграждане на нова спортна зала, ремонт на Колодрума и военния стадион, за нови културни, спортни и инфраструктурни обекти.